Clean up of Dragovistitza river

Clean up of Dragovistitza river

90 90 people viewed this event.

Здравейте, приятели на реките и балканската пъстърва. Готови ли сте за акция?!

 

Дойде времето да отпразнуваме заедно и тази година Световния ден на мигриращите риби / World Fish Migration Day #worldfishmigrationday #happyfish

 

От Сдружение “Балканка” ще се включим в кампанията за 9та поред година, като тази година избрахме да почистим отново река Драговищица в участъка на Българска територия. Продължаваме с последователната ни политика насочена към реките в специален режим на риболов в България, а именно реки, в които е забранено задържането на екземпляри от местната речна балканска пъстърва. Целта е да се заостри вниманието върху два основни проблема – незаконния риболов и замърсяването с битови отпадъци на речните корита. 

 

През годините заедно извадихме хиляди чували с боклук и всякакъв битов отпадък от десетките почистени реки, както и се преборихме с редица незаконни сметища. Ще се радваме да се видим и на акциите през тази година.

 

За съжаление, водите на реката и животът в нея са застрашени от натравяне от действащите и предвидени да бъдат изградени мини за добив на полезни метални изкопаеми по почти целия водосбор. Сдружение Балканка е в битката за опазване на реката от самото начало, като с настоящата кампания искаме да заявим ясно нашата позиция. 

 

Отделно с годините се убедихме от негативното въздействие на малката ВЕЦ, която беше построена малко преди сръбската граница и на животът в долното течение му се наложи “да се учи” да се размножава без да може да достигне местата, където хиляди години преди това е започвал живота.

 

Накратко за организацията: 

 

– 09:00 – Сборен пункт

Събираме се при моста в село Драговищица, общ. Кюстендил – 42.373065, 22.652287;

– 09:20 – Инструктаж на участниците;

– 09:30 – Разделяне на екипите и раздаване на чували;

– 10:00 – Начало на почистването;

– 13:30 – Чувалите трябва да се изнесат на удобно за извозване място посочено от отговорниците по пунктове.

 

След това боклуците ще се извозят по съгласувана с общината схема.

 

Тъй като ще чистим река, който има ботуши или гумен гащеризон да ги носи. Кепове с дълга дръжка или помощен инструмент също би бил от полза. Който няма, по брега има достатъчно боклуци. Реката ще бъде разделена предварително на пунктове, като всеки пункт ще има отговорник, който ще държи връзка с главния организатор. 

 

Чувалите, ръкавиците и извозването на боклука са наша грижа, от вас искаме да дойдете, да си вземете най-доброто настроение и да свършим хубава работа за една от “перлите” в района.

 

Вземете си, ако искате сандвич и вода, защото събитието ще приключи чак в ранния следобяд. Ние също ще осигурим известно количество.

 

По отношение на транспорт до мястото на събитието. Осъществява се с лични възможности, като неопределен брой автомобили ще тръгнат и от София, така че ако някой няма транспорт, а иска да дойде, да пише на лични съобщения или да се обади на телефон +359898208792 – Костадин – главен отговорник за акцията от страна на сдружение Балканка.

 

Ако имате някакви въпроси, не се притеснявайте да ни потърсите, за да ги уточним.

 

И разбира се, помогнете ни да популяризираме почистването. Кажете и доведете приятели, за да отпразнуваме заедно деня на мигриращите риби,да си поговорим за реки и да съберем недобросъвестно попадналите боклуци в реката. Имаме да чистим 20км река, така че всяка помощ на терен е от полза. Няма да е лесно, но усилията, които вложихме преди 5 години за почистване на коритото показват,че е имало смисъл – реката е видимо в по-добро състояние по този показател.

Additional Details

Name of contact person - Ivan Pandakov

Country - Bulgaria

To register for this event email your details to ivanpandakov@gmail.com

Register using webmail: Gmail / AOL / Yahoo / Outlook

 

Date And Time

2024-05-18 @ 09:00 (EEST) to
2024-05-18 @ 14:30 (EEST)
 

Event Types

Share With Friends